project cover

The design for Façade/Fasad, a residence used as live/work/show art-space, merges the client's divergent spatial needs with aesthetic goals so that form = function. The idea of "home as circus," a place where the interior design components (like "well-rehearsed acrobats") mechanically facilitate ("perform") and elevate the art-life needs of the artist/client, was one theme used throughout the design process. The space serves as: home, office, art studio, and rehearsal space, plus on occasion as art gallery and performance/installation venue. The main multi-mode room with multi-mode furniture and folding entry wall is convertible for both private and public uses. The entry wall folds up to accommodate load ins/outs, then folds back down to maintain privacy and reestablish entry sequence. The folding entry wall also serves as an interior "facade," becoming a sculptural centerpiece that in many ways embodies the design of the entire space. The built-in and mobile benches serve for seating and storage, plus conceal perimeter outlets and heating elements. The multi-mode tables serve as desks, coffee tables, dining tables, and can be placed on angles for use as drawing tables or art display. The small rear multi-mode bedroom is convertible for eating/serving/sleeping and any number of backstage uses, dressing room, green room, and/or instrument/prop storage. The bathroom is set to one side of the main multi-mode room with the kitchen through the arch at the rear, opposite the bedroom, with a door to the backyard.

Interlocking bracket-like forms frame/embrace various spaces without impeding use. The folding entry wall is connected to the overhead soffit and stage-backdrop wall, and serves as "high-wire trapeze," or vertical bracket/spatial-embracing component. The surrounding stationary benches serve as "circus ring," or horizontal bracket/spatial-embracing component. Slipped/interlocked/segmented delineations of space/soffit/benches express the sequence of space, public to more-private zones, front-to-back. Rhythmic rows of overhead lights and gray-scale color bands enliven the soffit and general atmosphere - the soffit assembly spanning the space like a "tent structure" or "trapeze," always visible overhead no matter how many people attending an event. Both the vertical and horizontal bracket components, frame/embrace the various multi-mode spaces - the interlocking forms, like the arms of an embracing couple, convey the client's desire to more-easily and therefore more-freely embrace a more-public home life.

All the changeable components and furnishings are made for quick and easy conversion from home to public use/mode and back again, with all private possessions able to be concealed. The overall design emerged slowly as the multi-mode interior components were developed, the aesthetic slowly brought into harmony with the divergent functionalities, thus: form = function. Ultimately the back-and-forth form/function design process led to a relatively practical way for the client to open his home to the public without unnecessary disruptions.

 

Save

Save

 

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

designforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverythingdesignforeverything

Copyright © Art Bridge Architecture PLLC 2017